Wat zijn voordelen van een digitale leeromgeving?

voordelen digitale leeromgeving

In het onderwijs komen we steeds vaker een digitale leeromgeving (DLO) tegen. Wat houdt dit fenomeen precies in? Een DLO zorgt er in ieder geval voor dat de kwaliteit va onderwijs flink omhoog kan gaan. Hoe dat kan leggen we in dit blog uit.

Voor het onderwijspersoneel bestaat een werkweek niet alleen uit lesgeven. Er komen ontzettend veel andere zaken, zoals het nakijkwerk en de administratie, bij kijken. Mede vanwege het grote tekort aan personeel is het voor onderwijzers eigenlijk niet meer te doen om dit allemaal te combineren. Juist daarom is het zó belangrijk dat er een DLO is gekomen.

Wat is een DLO?

Met een digitale leeromgeving wordt er in principe voor gezorgd dat leerkrachten zich kunnen focussen op de belangrijkste taken, wat natuurlijk onder andere het lesgeven is. Met een DLO hoef je als docent zelf niet de administratie bij te houden en wordt het werk van de leerlingen automatisch nagekeken. Het zorgt dus voor een flinke vermindering van de werkdruk.

Goede ontwikkeling

Voor de docenten een uitstekende ontwikkeling. Zo’n digitale leeromgeving is namelijk overal te gebruiken. Als je thuis een vergadering hebt met collega’s heb je al je benodigde bestanden bij de hand. Ook zijn er voordelen voor leerlingen. Tegenwoordig wordt er namelijk ontzettend veel digitaal gedaan, wat in de toekomst alleen maar meer zal worden. Leerlingen krijgen hier door de DLO al vroegtijdig mee te maken.

Veel digitaal

Toetsen en opdrachten worden namelijk allemaal digitaal afgewerkt. Kinderen komen daardoor al op jonge leeftijd in aanraking met ICT, wat goed is voor ieders ontwikkeling. Het is niet zo dat de DLO erg ingewikkeld is voor leerlingen en docenten, want de leeromgevingen worden zeer gebruiksvriendelijk opgesteld. Ideaal om mee te werken.

Eigen visie

Voor scholen is het vanwege alle bovenstaande reden ideaal om met een DLO te werken. Het is als onderwijsinstelling zelfs mogelijk om je leeromgeving af te stemmen op je eigen visie. Mocht je als school stappen willen zetten op dit gebied is het verstandig daar rekening mee te houden tijdens het maken van je keuzes.

Internetverbinding

Tot slot is het ook erg belangrijk om te zorgen dat er een goede internetverbinding is op locatie. Dat klinkt heel makkelijk, maar het systeem moet wel zo goed zijn dat iedereen tegelijkertijd digitaal aan de slag gaat. Met een goede internetverbinding voor een DLO kunnen leerlingen, docenten en directieleden verder werken aan het optimaliseren van het onderwijs in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *